Thursday, March 16, 2017

MENCARI ILMU TENTANG ARNAB

kpd yg baru minat utk membela rabbit ni kan sy nasihatkn bila cri ilmu kt google ni crilah yg btul2,sbb kebanyakknnya sy tgk ramai yg copy paste atau amik dri ckp2 org..niat dorg tu nk share dh btul dh,tp kdg2 jd merapu dan xmenepati apa yg btul...sbg contohnya dia sarankn kpd org ramai bg arnab dia mkn daun isreal,arnab ni bkn daun isreal je dia mkn,kotak wayer,kertas kain pun dia mkn..sy nasihatkn blooger2 liar mcm ni ada lebih baik gatalkn tgn buat reban atau sangkar arnab lg bgs dri sebarkn ilmu yg xbermanfaat..knp sy nasihat mcm ni? sbb sy nk industri arnab ni berkembang maju dlm malaysia dan arnab ialah haiwan yg berkualiti dan sihat utk dibela..sy xnk org beli arnab tp bela 3 4 5 bln mati...ni akan merencatkn hobi ini..

Monday, December 19, 2016

SENARAI PRODUK MAKANAN HAIWAN UNTUK ARNAB DAN GUINEA PIG ANDA

HUBUNGI KAMI JIKA ANDA BERMINAT

Tuesday, December 13, 2016

KELEBIHAN PELLET NUTRISI

berikut ialah kelebihan pellet nutrisi yg kami jual utk memastikan arnab & guinea pig anda sihat dan aktif

SAIZ SANGKAR ARNAB MINIMUM YANG TERBAIK

assalamualaikum,ada yg tnya pd sy
"adin,sangkar arnab size bp minimum yg terbaik dan selesa utk arnab?"
sy nk sarankn pd yg bertanya supaya arnab mendpt keselesaan dan kurang stress,size sangkar minimum yg terbaik ialah 2x2 tggi 2 kaki,xtermasuk kaki sangkar,kaki sangkar kira² 1 kaki,tggi sangkar penting kerana arnab mampu berdiri dan utk tujuan kawinkn arnab juga ketika memanjat arnab betina,lebar 2kaki,lebar & panjang 2 kaki boleh membantu arnab utk melunjurkn tubuh dan seluruh kaki belakang dgn selesa sekaligus membolehkn mereka membuat pusingan tubuh ketika berdiri dan berlari sedikit,dan tambahkn sedikit plywood kira suku kaki utk mereka merehatkan kaki mereka dari kesakitan akibat lantai jaring,lantai jaring mampu menjadikn kaki arnab sore hock dan stress..manakala dinding juga gunakn plywood utk menghalang haba dri terkena arnab,utk pengetahuan anda,haba yg tggi boleh mengakibatkn terganggunya sistem mating dan suhu badan yg tggi akan mematikan jumlah sperm dlm tubuh arnab..sy hrp sedikit info ini mampu memberikan pencerahan buat yg bertnya dan pembaca sekelian..terima kasih..

Thursday, November 24, 2016

RABBIT FOOD / MAKANAN ARNAB

cara & tips memberi arnab anda PELLET NUTRISI
(info)
pellet nutrisi ialah pellet berasaskn dari sumber semulajadi tetapi bkn berasaskn hay,adunan manfaat vitamin serta sumber mineral yg sgt² terbaik utk haiwan seperti vit a,b complex,e yg anda tidak akan jumpa dipellet mknn arnab yg ada dipasaran skg dari yg murah-mahal,sy rs anda harus study apa kebaikn² vitamin² td utk lebih jelas dan fhm..selain dri itu pellet nutrisi mengunakan minyak omega 3,6,9 yg kita tahu kelebihan minyak omega ini dan bkn mudah sesuatu produk mknn utk meletakkn minyak omega dlm produk mereka,protin yg dipilih bknlah protin yg biasa dan mudah didpti dri soya,tetapi protin ada gradenye,dan mereka memilih sumber protin yg grade tggi utk menjadikn penyerapan protin lebih berkesan pd tubuh,dan pellet nutrisi juga menggunakan minyak sayuran yg kita sedia maklum minyak sayuran ialah pati minyak yg terbaik utk mengelakn kolestrol dlm darah supaya sistem tubuh berjln lancar,mereka boleh shj memilih "yeast" utk menjimatkn cost utk menjadikn pellet mereka menjadikn lebih tampak hebat jika mereka mahu,tetapi mereka memilih utk menitik beratkn kesihatan utk jngka masa panjang..semoga haiwan anda mendpt manfaat dri kelebihan pellet nutrisi ini..
(tips & cara)
memberi atau menukar pellet arnab bknlah semudah utk mereka yg baru dlm bidang ini,tanpa mereka sedar adakala mereka membuat kesilapan dlm memberi makanan pd arnab & gp mereka mkn,berikut ialah cara yg kami sarankn & kami belajar sendiri dgn cara ini dan mempraktiknn selama 9thn++ dan ia berhasil 99% alhamdulillah..berikut ialah cara²nya..
- TUKAR SECARA MENDADAK
(utk arnab local breed) majoriti tidak byk hadapi masalah tekejut atau cirit dgn kaedah ini,dan sbg pemilik anda usah gelisah jika arnab anda tidak mkn,itu hnya seketika shj,arnab mampu berthn tidak mkn selama 48jam dan in shaa allah dia akan mkn kerana arnab jenis flexible ttg mknn..
- TUKAR SECARA RATIO 
cara ini yg kerap kali kita dgr dari mereka yg memberi pndpt,sy bersetuju juga dgn cara ini,tetapi sy tidak pernah praktikkn kerana ia akan menyebabkn arnab menguis mknn dan berlaku pembaziran,jika arnab anda tidak menguis,anda boleh teruskn cara ini dgn ratio bermula 20% pellet baru 80% pellet lama dan lama kelamaan meningkat kpd lebih tggi ratio pd pellet yg baru..
- PUASAKAN / SEKATAN MASA
cara yg paling terbaik utk menukar pellet arnab ialah dgn menyekat masa mkn mereka selama 6jam-8jam,dan anda tidak perlu risau mereka lapar atau tidak,sy dh praktikkn sekian lama tnpa hadapi masalah dan cara ini ialah cara terbaik..
(info pellet nutrisi)
pellet nutrisi ialah pellet yg mampu menjadikn arnab anda merasa kenyang dgn beberapa butir shj mereka mkn,dan majoriti arnab sy hanya memakan sebanyak 80g sehari(24jam) utk seekor,dan anda tidak perlu hairan jika anda ssh utk melihat arnab anda tidak mkn pellet nutrisi,mmg itu suasana normal,kelihatan seperti mereka tidak gemarkn pellet nutrisi,tetapi hakikatnya mereka hnya mkn sedikit² shj dan menjadikn mereka kenyang..teruskn konsisten dgn memberi tnpa risau..anda sbg pemilik anda harus mendisplinkn masa makan mereka,usah letak lebih 1 jenis mknn dlm 1 masa,tggu mknn yg sblm ini habis dan hold 1jam-2jam bru anda masukkn mknn lain,ingt ini hanyalah tips utk pelanggan yg mengunakan pellet nutrisi shj,utk pellet jenama lain anda harus rujuk kpd seller yg anda beli...jika ada sebarang pertanyaan anda boleh merujuk kpd kami trus..
jika anda mahukan arnab anda baik dri segi kesihatan,kebersihan luar dan dlm,aktif,bertenaga & kecantikan maka PELLET NUTRISI ialah yg terbaik kerana pakage itu ada dlm pellet ini...pellet dgn ramuan terbaik pd hrga yg rendah,inilah kelebihan pellet nutrisi..SEKIAN..

Monday, August 22, 2016

PELLET NUTRISI MENJAGA BAU NAJIS

jika anda berdpn dgn masalah bau urine arnab dan gp anda,jika anda berdpn dgn masalah urine arnab dan gp anda berkapur,jika anda berdpn dgn berat bdn arnab anda tidak stabil walaupun mereka mkn byk tetapi kurus,jika anda berdpn masalah kerap mencari pellet yg ber vitamin,dan jika anda berdpn najis arnab dan gp anda hitam dan melekat,kini anda tidak perlu risau dgn masalah itu,kerana kami ada menjual PELLET NUTRISI,lebih 90% pelanggan kami berpuas hati dan repeat order...sy sendiri menggunakannya selama 3thn dan utk arnab yg customer boarding..berkualiti tggi tetapi harga mampu milik..5kg rm45.00 siap pos..hubungi kami 011-26386981 ( whatsapp ) 011-39757105 ( call